Lageman-Graszoden

Onderhoud van een grasmat met kalk

Een graszode aanleggen is eenvoudig, maar het onderhouden van een gazon is iets waar je niet lichtzinnig over mag denken. Regelmatig maaien is belangrijk, voldoende sproeien tijdens langdurige droogte en bemesten tijdens de groeiperiode zijn belangrijk om zo een mooie grasmat te krijgen. Je kunt ook kalken om de zuurgraad van het gazon positief te beïnvloeden. Hierdoor is de kans op mos minder groot. Kalk wel op tijd (aan het begin van het jaar), want doe je het vrij laat in het jaar, dan kun je het gras eigenlijk niet meer bemesten. Mest en kalk werken elkaar namelijk tegen. In het najaar kun je nogmaals kalken, maar doe het niet te vaak. Anders krijg je mogelijk juist het tegenovergestelde van het gewenste resultaat.

Waarom kalken?

Het kalken van een graszode doe je niet zonder reden. De grond kan gaan verzuren. Bij zandgrond zal dat relatief snel gebeuren, terwijl dat bij kleigrond niet zo snel gebeurt. Gras vindt een verzuurde bodem allesbehalve prettig. Het gazon dient eigenlijk een zuurtegraad te hebben van 6 tot 7. Hoe lager de zuurtegraad, hoe slechter. Je kunt tests kopen om zelf de zuurtegraad van de grond te meten.

Kalk zorgt dat de grond minder zuur wordt. De grond wordt hierdoor weer luchtig en resten van planten die zijn afgestorven worden op deze manier ook afgebroken. Wortelen van het gras kunnen ook weer meer voeding opnemen. De bodem van een zurig gazon groeit minder snel, is gelig en kan kale plekken krijgen. Mos en onkruid zijn vaak eveneens een gevolg van een negatieve zuurtegraad.

Wat is biologische voeding
Te snel klaarkomen, oorzaak en oplossing

Geef een reactie

Your email address will not be published / Required fields are marked *