Biologisch eten thuisbezorgd

Het is tegenwoordig makkelijker dan ooit om biologisch te eten, dit komt mede omdat biologische voeding erg populair is en daardoor ook het aanbod toeneemt, zo heeft Albert Heijn de laatste 2 jaar zijn biologische producten assortiment flink uitgebreid en vind je dus ook daar duurzame producten. Maar voordat ik je meer ga vertellen over biologisch eten en maaltijden bij je thuisbezorgd eerst iets meer over biologische voeding.

Wat is biologisch?

Over wat biologisch is zijn de meningen verdeeld, het staat namelijk niet alleen maar voor producten die zonder chemische middelen worden geteeld, maar ook geen toevoegingen bevatten, duurzaam en eerlijk zijn geproduceerd. Het is dus een heel proces waarbij het bedrijf dat een bepaald product maakt, stil staat en mee werkt aan een beter milieu. Je kent vast wel het EKO keurmerk en het Skal keurmerk, dit zijn de bekendere keurmerken die toezicht houden op de bedrijven die dit keurmerk dragen en of ze ook daad werkelijk naleven waar het keurmerk voor staat. De bedrijven moeten hiervoor aan de voorwaarden voldoen, en daarnaast een bedrag betalen om het merk te dragen. Wanneer ze de regels niet naleven kunnen hier boetes voor uit gedeeld worden.

Als je weet dat de bedrijven die een dergelijk EKO keurmerk mogen dragen daar ook een bepaald bedrag voor moeten betalen, kun je wel begrijpen dat er dus ook heel veel producenten zijn die dit keurmerk misschien wel verdienen maar niet kunnen dragen omdat ze niet willen of kunnen betalen. Dit is juist ten nadele van veel telers omdat de consument zo de indruk krijgt dat alleen producten met het EKO keurmerk ook echt biologisch zijn, wat dus eigenlijk niet zo is. Er zijn vele meer producenten, boeren en telers biologisch en duurzaam bezig, echter is hier niet direct een keurmerk voor omdat keurmerken ook kosten hebben en deze gedragen moeten worden. Daarnaast heb je veel nep keurmerken die nergens voor staan maar alleen met een plaatje al de indruk kunnen wekken dat het goed voor je is, denk hierbij aan het beter leven keur van de AH.

Biologische gerechten thuisbezorgd

Vandaag de dag zijn er veel bezorg diensten die complete maaltijden of de ingrediënten voor een aantal maaltijden bij je thuisbezorgen, denk aan de maaltijdbox. Deze box bezorgers zeggen vaak ook dat ze biologisch zijn, en vaak is dat ook zo, alleen zoals hierboven beschreven is dat niet altijd met een keurmerk. Toch doen veel van deze maaltijdbox bezorgers zaken met lokale boeren die met veel aandacht en liefde hun product telen, zo krijg je verse biologische duurzame producten thuisbezorgd, compleet met instructies om daar een paar heerlijke maar vooral ook gezonde maaltijden van te maken. Enkele voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld De Krat, dit bedrijf bezorgt verse en lokale ingrediënten in de juiste hoeveelheden met recepten kaarten bij je thuis in een krat. Erg leuk, heel lekker en gemakkelijk maar voor al ook heel biologisch.

Een ander bedrijf wat hier erg op lijkt is Streekbox, ook dit bedrijf werkt samen met boeren uit de buurt en levert alleen maar seizoens-producten van hoge kwaliteit bij mensen thuis in een zogenoemd maaltijdbox. Je kan op zo,n box een lidmaatschap nemen en krijgt dan wekelijks aan de hand van jouw voorkeur een box of krat met producten voor een aantal recepten voor een aantal personen thuisbezorgd.

Koelverse maaltijden

Iets anders wat erg op deze maaltijdbox lijkt maar net even een klein stapje verder is, zijn de koelverse kant en klare maaltijden. Waar je bij de maaltijdboxen wel zelf nog moet koken met de verse producten, hoeft dit niet bij een koelverse maaltijd. Nu hoor ik je denken “Zo’n maaltijd is toch niet vers en gezond?” Het nadeel van de term kant en klare maaltijd, is dat je meteen aan de maaltijden uit de supermarkt moet denken, deze zijn inderdaad niet vers en zeer zeker niet gezond, ze worden vol gestopt met toevoegingen om het langer houdbaar te maken en dat geld ook voor de ingrediënten in deze maaltijden. Ze liggen eerst in het distributie centrum, dan nog enkele dagen in de winkel voordat jij ze koopt.

Met de koelverse maaltijden die je via het internet besteld bij bezorgdiensten zoals Enjoy Fresh, FoodConnect, Maaltijdgemak om er maar een paar te noemen, is dit niet het geval, dit zijn weliswaar kant en klare maaltijden, maar deze zijn erg vers en erg gezond. Hoe werkt dit? Nou je neemt een chef-kok die met de verse producten van lokale boeren vlak na de oogst de lekkerste maaltijden maakt. Deze worden direct na het bereiden professioneel gekoeld, ingepakt en bij jou thuisbezorgd. Snap je hem? Zo kan het ook. Dit soort diensten zie je de laatste tijd steeds vaker verschijnen, en door het gemak van het internet kun je deze makkelijk bestellen.

Gezonde maaltijden

Door gebruik te maken van een maaltijdbox of een bezorgdienst van gezonde maaltijden, eet je veel gezonder dan wanneer jezelf kookt met de producten uit de supermarkt. Daarnaast hou je veel tijd over. Omdat dit soort initiatieven steeds vaker verschijnen en ook in het nieuws komen, worden we bewuster van ons eet gedrag. Het positieve hiervan is is dat we iets leren en ons eetgedrag willen aanpassen, dit ten gunste van veel zaken, het zal een enorme invloed hebben op het percentage mensen met overgewicht in Nederland, omdat we steeds vaker gezonde rgaan eten en ook kinderen dit steeds meer met de paplepel ingegoten krijgen word de kans op minder overgewicht steeds groter.

6 tips om biologisch verantwoord boodschappen te doen
Overzicht van de leukste promotieartikelen en relatiegeschenken

Geef een reactie

Your email address will not be published / Required fields are marked *